to golfmuseum   naar google plusnaar twitternaar youtube
 
     
 
NGA Early Golf | Webmuseum Colf & Kolf | Golfarchief | Publicaties | Collecties | Contact
 
     
     
 
Golf, Kolf en Colf
 
 

De voorloper van het hedendaagse golfspel in Nederland is het vroege golfspel in Schotland. De oudste golfclub in Nederland is Hague Golf Club (thans Koninklijke Haagsche Golf & Country Club), opgericht in 1893 op het landgoed Clingendael in Den Haag. Overigens was eerder al in 1872 in Nederlandsch Indië Batavia Golf Club opgericht en werden aldaar de vroegste contacten met het moderne golfspel gelegd.

 
     
  De voorloper van het hedendaagse kolfspel is het oude colfspel zoals dat gespeeld werd in De Lage Landen en daarna de Republiek tot het midden van de 18e eeuw, aangevuld met elementen van andere populaire (stok en) balspelen zoals het maliespel, het beugelen, caetsen en klossen.  
     
  Doorlopend onderwerp van studie is de relatie tussen de ontwikkeling van het vroege golf in Schotland en het colf in De Lage Landen, met name ten tijde van de Republiek in de Gouden Eeuw. Voorts is er groeiende belangstelling voor de invloed van de grootschalige Vlaamse immigratie in Engeland, Wales en Schotland tijdens het Normanisatie proces na 1066 (de 'Norman Invasion' onder leiding van Willem de Veroveraar) op de ontwikkeling van de lokale stok en balspelen, met name in Schotland als bakermat van het moderne golfspel. Dit laatste geschiedt in samenwerking met de University of St Andrews, die daartoe een speciaal project heeft opgezet onder de naam 'Scotland and the Flemish People' onder leiding van Professor Roger Mason.     
 
 
   
     
     
  Lees verder  
  Doelstelling Nederlands Golf Archief Early Golf  
  Webmuseum  
  NGA Archief, ondersteuning van NGF en haar ledenclubs  
  Samenwerkingsverbanden